اگر قصد طراحی و ساخت اپلیکیشن موبایل را برای کسب و کار کوچک و یا متوسط خود دارید، لازم است که مراحل ساخت اپلیکیشن و اینکه دقیقا بدانید چه مواردی برای انجام و اجرای آن نیاز است. طبق مطالعات اخیر، در حال حاضر یک پنجم کسب و کارهای کوچک و یا متوسط اپلیکیشن موبایل ساخته اند.
با وجود این که تمام شواهد مبنی بر ساخت اپلیکیشن است، اما این تصمیمی نیست که بتوان به سادگی گرفت. حدود ٥,١ میلیون اپلیکیشن در Google Play و App Store شرکت اپل موجود است به همین دلیل فهم پروسهی طراحی اپلیکیشن و همچنین قرارگیری اپلیکیشن شما در بازار و رسیدن به اهداف اقتصادیتان بسار حائز اهمیت است. با توجه به این گفته، نگاهی میاندازیم به چرخهی طراحی و ساخت اپلیکیشن و اهداف و چالشهای در طول مسیر.
شما ممکن است در حال حاضر ایدههای خوبی برای راهاندازی اپلیکیشن کسب و کار خود داشته باشید، و این نقطهی خوبی برای شروع است. اما پیش از آن که وارد مرحلهی دیزاین و طراحی بشید، اولین قدم شما باید تحقیقی عمیق در رابطه با مخاطبان مورد هدفتان و همچنین رقیبانتان باشد. شما باید پاسخی برای سوالهای زیر داشته باشید:
اگر تا به امروز اینگونه پیش نرفتهاید، گروه طراحی و ساخت خود را از دپارتمانهایی چون بازاریابی و فروش، توسعهی محصول و IT و غیره کنار هم جمع کنید و این اطلاعات بهدست آمده، راه برای یک روند توسعه هموارتر میکند.
این یک قدم حیاتی در ساخت اپلیکیشن موبایل است. هنگامی که تعیین کردید اپلیکیشنتان چه اهداف مهم بازاری را پیش خواهدبرد، باید مشخص کنید اپلیکیشن شما چگونه به آنجا خواهد رسید:
در بسیاری از موارد مشخص کردن امکانات اپلیکیشن شما و همینطور مزایا و برتری هایش تعادلی را میان بودجه شما و تواناییهای آن برقرار میکند. با این حال، وقتی نوبت به اولیت بندی میرسد، تحقیقات نشان میدهد که باید دیزاین اپلیکیشن بر جذب مشتری تأکید بیشتری داشته باشد تا خدمات اختصاصی.
در این مرحله، باید ایدهی نسبتاً خوبی در رابطه با شکل و شمایل اپلیکیشن خود و امکاناتی که قرار است ارائه دهد داشتهباشید. شما همچنین باید دامنهی کار را توسعه داده باشید و در نظر گرفتهباشید کدام قسمت از کار به صورت داخلی و کدام قسمت به صورت پیمانکاری انجام خواهد شد. حالا زمان طراحی و ترسیم اپلیکیشن و ساختن Storyboard است.
ابزارهای آنلاین بسیاری برای Wireframing اپلیکیشنتان وجود دارد، هدف شما در این مرحله تهیه ی تصویری شفاف از چگونگی ایجاد و کارکرد ایدهها و ویژگیهای پیشنهادی شما در یک برنامه ی کاربردی است. همچنین شما باید Storyboard ویا Roadmap تهیه کنید تا ارتباط بین هر صفحه و حرکت کاربران در اپلیکیشن را نشان دهد. این سه نکته را در زمانی که اسکچ میزنید در نظر بگیرید:
Wireframeها و Storyboardهای شما به عنوان راهنمایی برای ساختارهای Backend برای پشتیبانی از اپلیکشن مورد نیاز است. به APIها، نمودار دادهها، سرورها، سرویس نوتیفیکیشنها فکر کنید. در بساری از موارد، SEMها میتوانند Backend (ساختار اپلیکیشن سرور) به عنوان Baas موبایل انتخاب معقولی باشند. زیرا آنها چالشهای متداول را حل میکنند.
یک نکته: ممکن است نیاز داشته باشید Wireframeها و یا Storyboard خود را در صورت رویارویی با محدودیت در پروسهی Backend (ساختار اپلیکیشن سرور) تغییر دهید. پس این مورد را در نظر داشته باشید و انعطافپذیر باشید.
در این مرحله، شما باید تمام تغییراتی که در wireframe در حین پروسهی Backend (ساختار اپلیکیشن سرور) ممکن است رخ دهد را خنثی کنید. هنگامی که تیم شما بر روی Wireframe و Storyboard توافق کردند، زمان آن است که یک نمونهی اولیه را تهیه کنید.
ساختن نمونهی اولیه قدم ضروری در پروسهی طراحی و ساخت است، زیرا به شما این فرصت را میدهد تا مفاهیم دیزاین و طراحی را ارزیابی کنید و ایرادهای اپلیکیشن خود را شناسایی کنید. تعداد زیادی ابزار برای ساخت نمونهی اولیه به صورت آنلاین وجود دارد تا روند را سادهتر کند.
ایدهی خوبی است تا از کسانی که جزئی از تیم اپلیکیشن موبایل نیستند برای تست نمونهی اولیه استفاده کرد. هنگامی که آنها سرگرم کار با اپلیکیشن هستند، از آنها بخواهید نظر صادقانه خود را در رابطه با استفاده ی آسان و عملکرد اپلیکیشن بدهند. UI/UX را برای اصلاح هرگونه کاستی که در این مرحله مشخص شدهاست، تنظیم کنید.
هدف شما نهایی کردن طراحی اپلیکیشن شما و ایجاد یک نمونهی اولیهی قابل اعتماد است که شما را به سوی پروسه ساخت سوق دهد.
در واقع طراحی و ساخت اپلیکیشن شامل تعدادی مرحله و فرآیند است. اگر از یک پلتفرم طراحی و ساخت اپلیکیشن یا mobile BaaS provider استفاده نمیکنید، توسعه دهندهی شما باید راهکارهایی برای ظرفیت، پایگاه دادهها، APIها و سرورهای Backend (ساختار اپلیکیشن سرور) داشته باشد.
اگر در حال حاضر حساب کاربری در فروشگاههای اپلیکیشن و یا همان App Storeها را ندارید از الآن اقدام به ساختن آن بکنید چرا که چند روزی ممکن است طول بکشد. بهتر است دستورالعملهای App Store مورد نظرتان را مطالعه کنید تا اپلیکیشن شما در طی روند بررسی رد نشود.
حالا شما آمادهاید تا وارد مرحلهی برنامهنویسی و کدنویسی شوید. اگر فردی خارج از کشور را برای ساخت اپلیکیشن استخدام کردهاید، حتما توافقنامهی عدم افشا را امضا کرده و یک جدول زمانی برای تحویل کارها تعیین کنید. پس از شروع برنامهنویسی اگر از عملکرد برنامهنویس خود راضی نیستید عبارت “به سختی استخدام کن ولی به راحتی اخراج کن!” را در نظر بگیرید.
در این مرحله، طراح شما Skin اپلیکیشن شما و یا صفحات اصلی مورد استفاده در اپلیکیشن را طراحی خواهد کرد. این رندرها با وضوح بالا بر روی wireframe نمایانگر آن چیزی است که کاربران شما از آن استفاده خواهند کرد. پس اطمینان حاصل کنید تمام ایده ها و بازخوردهایی که در مراحل قبلی از جمله در مرحلهی تست و آزمایش جمع کردهاید، در طرح شما گنجانده شود. از این گذشته، شما در حال ساخت اپلیکیشنی هستید که مشتریان و مخاطبانتان از آن استفاده خواهند کرد. بنابراین جزئیات UI/UX مهم است.
این زمان مهیجی در چرخهی طراحی و ساخت اپلیکیشن است. بالاخره شما اپلیکیشن خود را با تمام گرافیک و متنهایی که میخواستید ساختهاید. حالا شما باید سختگیرانه، بارها و بارها اپلیکیشن خود را آزمایش و تست کنید تا تمام ایرادهای آن مشخص و برطرف شوند.
به طراحی و دیزاین اصلی خود بازگردید و تمام ویژگیهای آن را بررسی کنید. فکر نکنید اگر موردی در مرحلهی توسعه و طراحی کار میکرده اکنون نیز حتما کار میکند.
بهتر است دوباره کاربران را در حین آزمایش اپلیکیشن مشاهده کنید و آنها ممکن است سوالاتی داشتهباشند که برای شما که از روز اول درگیر اپلیکیشن بودهاید، واضح نباشند. ممکن است بخواهید از ابزارهای آنلاین UI/UX نیز استفاده کنید تا به شما بازخورد واقعی بدهد و اپلیکیشن را تجزیه و تحلیل کند. بررسی بر روی یک مدل Fermium برای SMEs مقرون به صرفه است. حتما برای سازگاری تصاویر، گرافیک و همچنین تجربه ی کاربران پلتفرم را ارزیابی کنید.
هنگامی که مطمئن شدید اپلیکیشن شما به درستی کار میکند و از ظاهر و نمای داخلی و قابلیتهای آن راضی هستید، زمان آن رسیده است که مقدمات نهایی برای راهاندازی اپلیکیشن تلفن همراه خود انجام دهید.
مراحلی که برای راهاندازی اپلیکیشن خود طی کردهاید، ممکن است بیشترین تاثیر را در موفقیت نهایی آن داشته باشد. و درگیرکردن دپارتمان بازاریابی در مراحل اولیه از جمله مهمترین موارد است. بازاریابی به شما در تحقیقات کمک میکند، که برای SEO و ASO بسیار ضروری است و هردو کلیدهای اصلی برای دیدهشدن اپلیکیشن شما هستند.
تحقیقات در مورد بازار و کلمات کلیدی هنگامی که به دنبال ثبت اپلیکیشن خود در App Storeها هستید، شما را برای انتخاب عنوان برای اپلیکیشن راهنمایی میکنند. همچنین در این مرحله بهتر است از اپلیکیشن خود Screenshotهای با کیفیتی تهیه کنید و یا حتی برای آن یک فیلم تبلیغاتی یا نسخهی آزمایشی (Demo) بسازید.
همچنین شما به یک وبسایت یا حداقل Landing page (صفحهی فرود) نیاز دارید تا اپلیکیشن شما را پشتیبانی و تبلیغ کند. این موضوع، برای برندسازی و آگاهی و همینطور برای جست و جو از اهمیت ویژهای برخوردار است. Indexing API اپلیکیشن گوگل از الگوریتمی در هنگام سرچ و یا جست و جو از محتویات درون اپلیکیشن و یا وبسایت شما استفاده میکند. اجزای اصلی Landing page (صفحهی فرود) و یا وبسایت اپلیکیشن شما باید شامل موارد زیر باشد:
حتما اپلیکیشن خود را بر روی وبسایت و در فضای مجازی تبلیغ کنید. اگر برای شرکت خود وبلاگ دارید، برای ایجاد علاقه با هر قدم پیشرفت در اپلیکیشن در وبلاگ خود بنویسید و آن را به روزرسانی کنید. بسته به بازار و نوع اپلیکیشن شما، ممکن است بخواهید برای کمک به ارتقا برنامهی خود ار متخصصان استفاده کنید.
درحالی که تمام مراحل را برای تبلیغات اپلیکیشن خود طی میکنید، فراموش نکنید که تجزیه و تحلیل اپلیکیشن در بهینه سازی و افزایش جذابیت آن بسیار کمک میکند. Google Analytics نقطهی خوبی برای شروع است.
اکنون فرصت خوبی است تا فروشگاههای دیگری را به جز Google Play و App Store اپل برای توزیع برنامه خود در نظر بگیرید. گزینهی دیگری که باید قبل از راهاندازی در نظر بگیرید این است که برنامهی خود را به PreApps ارسال کنید که برنامهنویسان را به استفادهکنندگان اولیه متصل میکند تا با بازخوردهای اولیهی آنها آشنا شوند.
تاریخ انتشار رسمی شما باید نشاندهندهی اوج تلاشهای شما در زمینهی مارکتینگ تا به اینجا باشد. وقت آن است که با نوشتن مطالب و مقالات توسط روزنامهنگاران و وبلاگنویسان سر و صدا ایجاد کنید و پیش از راهاندازی به تمام کسانی که علاقهی خود را نشان دادهاند، اعلام کنید. انتشار اپلیکیشن خود را با ذکر آن در تمام رسانههای اجتماعی تبلیغ کنید. ایده این است که با دانلودها و رتبه بندیها یک حرکت ایجاد کنیم.
پس از اولین پیروزی خود و انتشار اپلیکیشن نباید استراحت کنید. باید کاربران جدید خود را درگیر نگهدارید. این زمان بسیار خوبی برای تا با استفاده از تبلیغات و پیشنهادهای ویژه کاری کنید تا کاربران ار اپلیکیشن شما استفاده کنند. برای مشتریانی که از اپلیکیشن شما استفاده میکنند، مشوقهایی مانند تخفیف بر روی خدمات و یا محصول و یا دیگر خدمات رایگان را ارائه دهید. به یاد داشته باشید که بازاریابی یک روند مداوم است و انتشار نسخهی نهایی برنامه تازه ابتدای کار است.
در نهایت یک کانال برای بازخورد داشته باشید و نسبت به نظرات و نگرانیهای کاربران پاسخگو باشید. یک به روز رسانی به موقع و یا رفع یک مسئله باعث حفظ مشتریان شما میشود. به تحلیلهای خود توجه کنید و KPI ها را دنبال کنید و برای اهداف خود موفقیت را تعیین کنید.
پس از آن که این مراحل را در چرخهی ساخت و طراحی اپلیکیشن کامل درک کردید، بهتر میتوانید یک برنامه را با عملکرد و ویژگیهای مورد نیازتان تهیه کنید و با توجه به بودجه و جدول زمانبندی آن را مدیریت کنید.